Dille

Latijn: Anethum graveolens

Engels: Dill
Frans: Aneth
Duits: Dill


Dille in december



Familie: Apiaceae

Plant

Type: eenjarig
Groenblijvend: Nee

Bloei:
Vrucht/Zaad oogstrijp:
Hoogte: 40-80cm
Breedte: 20cm
Vermeerderen: Zaait zichzelf uit, of zaaien als de grond warm is (einde lente tot begin zomer). De zaden kunnen 3-10 jaar bewaard worden
Natuurlijke habitat: Mediterrane velden en ruigten
Standplaats: volle zon, beschut van wind, losse grond 
Waar groeit deze plant op Stuyland: op de swale heuvels

Klimaatzone: vanaf zone 8

Interacties

Stikstoffixeerder: Nee
Dynamische Accumulator: Nee
Bijenplant: 
Vlinders:
Andere Insecten: ja
Vogels:
Andere Dieren:

Gebruik

Voeding ****
Eetbare delen: blaadjes, groen zaad, rijp zaad
- smaakmaker (gravlax, inmaken op azijn of pekel) 
- verse of gedroogde blaadjes/zaad in de keuken
- olie (gedistilleerd van bladeren, stengels, zaad)

Medicinaal ***
- antibacterieel (staphylococcus aureus)
- antimicrobieel (biergist - Saccharomyces cerevisiae)
- infuus voor spijsverteringsproblmen en flatulentie, ook geschikt voor babies
- kauwen op de zaden (of olie uit de zaden) tegen kolieken en buikkrampen
- zaad kauwen tegen slechte adem
- belangrijk ingrediënt in hoest-, griep- en verkoudheidsmiddeltjes
- samen met Viburnum opulus tegen pijnlijke maandstonden
- bevordert de melkproductie (borstvoeding) en voorkomt kolieken bij de baby

Andere
- Het zaad bevat 4% essentiële oliën, gebuikt om zeep en voeding te parfumeren
- essentiële olie bevordert de efficiëntie van insecticide mengsels







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie? Vraag? Ideetje? Of gewoon de schrijfkriebels?
Ik lees jullie commentaren met veel plezier!